Συχνές Ερωτήσεις

Κατηγορία-Στραβισμός

 • Πρέπει να κάνω χειρουργείο ή Θεραπεία με ορθοπτικές ασκήσεις?

Το πρόβλημα του στραβισμού δεν είναι μόνο η θέση των ματιών όπου θα πρέπει ο γιατρός να τοποθετήσει απλά τα μάτια στη σωστή θέση με το χειρουργείο.Είναι ένα σύνολο δυσλειτουργιών που έχει ως αποτέλεσμα τα μάτια να μην κοιτούν στο ίδιο σημείο.

Να τονίσουμε οτι οι μύες των ματιών δεν έχουν κάποιο πρόβλημα (στην συντριπτική πλειοψηφεία των περιστατικών) και το πρόβλημα όλο βασίζεται στο ότι το παιδί δεν έμαθε απο μικρό να συντονίζει το βλέμμα του σωστά όταν κοιτάζει μακριά ή κοντά.Έτσι λοιπόν η λύση είναι μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση του ασθενούς που κάποιες φορές βλέπει διπλά ή θολά και δεν γνωρίζει πως να το διαχειριστεί.Μέσα από τις ειδικές ασκήσεις μαθαίνει μόνος του να <<ευθυγραμμίζει>> το βλέμμα του.

Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν χαρίζεται και αυτό χρειάζεται κόπο και χρόνο και από τον ίδιο και από τον θεραπευτή.Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια των ασκήσεων και τότε μπορούμε να μιλάμε για χειρουργείο.Επίσης σε παιδιά ή ενήλικες που δεν συνεργάζονται και δεν υπάρχουν ελπίδες να γίνει σωστά η θεραπεία προτείνουμε χειρουργείο ή σε καποιες συγκεκριμένες μορφές στραβισμού όπου θα είναι μια πολύ καλή λύση.

Επίσης έχουμε αναλάβει αρκετά περιστατικά που παλαιότερα ή πρόσφατα είχαν κανει χειρουργείο και χρειάζονταν καποια συγκεκριμένη θεραπεία και σε συνεννόηση με τον οφθαλμιατρό τους.Σκεφτείτε έναν ασθενή που έχει κάποιο πρόβλημα στο γόνατο.Μπορεί να κάνει φυσικοθεραπεία πρίν το χειρουργείο αλλά μπορεί και μετά για να τον βοηθήσει και να τον εκπαιδεύσει να περπατάει καλύτερα.

 • Τι είναι η Οπτομετρική Αξιολόγηση?

Πρίν τη θεραπεία γίνεται ολοκληρωμένη Οπτομετρική Αξιολόγηση 21 σημείων που περιλαμβάνει λεπτομερείς μετρήσεις για τα μάτια σας.Αυτές οι μετρήσεις δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν λόγο χρόνου σε μια οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας.Η οφθαλμολογική εξέταση όμως έιναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να έχει προηγηθεί της αξιολόγησης για να γνωρίζουμε οτι τα μάτια σας είναι ελεγμένα απο Οφθαλμιάτρο και υγιέστατα .Έτσι μετράμε λεπτομερώς

 • Το πόσο βλέπετε στα 10 (δεκαδικό σύστημα) ή σε logmar
 • Αν τα μάτια σας κινούνται σωστά προς όλες τις κατευθύνσεις
 • Πόσο τα μάτια σας συγκλίνουν και αποκλίνουν κοντά και μακριά (Αποθέματα)
 • Πόσο σωστά τα μάτια σας εστιάζουν και αφεστιάζουν
 • Γίνεται μέτρηση της γωνίας αν υπάρχει στραβισμός οριζόντιος ή κάθετος
 • Συνταγογραφούνται αντίστοιχα γυαλιά αν χρειάζεται για καλύτερη όραση ή για βελτίωση της θέσης των ματιών
 • Συνταγογραφούνται πρίσματα αν χρειάζεται ως μέρος της θεραπείας του στραβισμού ή του υποκλινικού στραβισμού
 • Γίνεται κατηγοριοπόιηση του στραβισμού σύμφωνα με τις μετρήσεις που πήραμε για να μπορούμε να σχεδιάσουμε σωστά ένα πρόγραμμα θεραπείας για εσάς
 • Αξιολογούμε την ικανότητα τρισδιάστατης όρασης με ακρίβεια
 • Εξετάζουμε αν υπάρχει υποκλινικός στραβισμός
 • Εξετάζουμε αν και τα δύο σας μάτια παίρνουν σήμα και το στέλνουν σωστά στα κέντρα της όρασης στον εγκέφαλο όπου γίνεται η ταύτιση της εικόνας
 • Απορρίπτουμε ταυτόχρονα διαταραχές που μπορεί να προκληθούν αν ο στραβισμός έχει εδραιωθεί για καιρό στο σύστημα της όρασης όπως (Ανώμαλη Αμφ/κή αντιστοιχία και Εκκεντρη προσήλωση ,θα ανέβει άρθρο στο site που εξηγεί αυτές τις δύο κατατάσεις).
 • Πόσο διαρκεί η θεραπεία?

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το βάθος του προβλήματος.π.χ. Αν μαζί με το στραβισμό υπαρχει και τεμπέλικο μάτι θα πρέπει να δουλέψουμε πρώτα το τεμπέλικο μάτι και μετά το στραβισμό.Επίσης κάποιες μορφές στραβισμού είναι πιο εύκολο να δουλευτούν και κάποιες πιο δύσκολο.Σίγουρα μία θεραπεία για στραβισμό κρατά από 7 μέχρι 14 μήνες ανάλογα και με το πόσο συνεπής είναι ο ασθενής στις επισκέψεις του στο ιατρείο αλλά και την εξάσκηση στο σπίτι.

 • Ποιά είναι η δομή της θεραπείας?

Προηγείται η οφθαλμολογική εξέταση,στη συνέχεια η οπτομετρική αξιολόγηση και μετά γίνονται συνεδρίες θεραπείας και 1-2 επαναξιολογήσεις.Ξεκινάμε με απλές ασκήσεις και πηγαίνουμε σε πιο πολύπλοκες σε βάθος χρόνου.Υπάρχουν ασκήσεις στο χώρο όπου συμμετέχει το σώμα,ασκήσεις σε μηχανήματα και VR γυαλιά και σε προτζέκτορα touch.Ενθαρρύνουμε πάντα τον ασθενή.Η ανταπόκριση κάθε ασθενή σε μία ασκήση είναι διαφορετική,οπότε πρέπει να προσαρμόζουμε το πώς την περιγράφουμε,το τι θα πρέπει να κάνει και το όχι.

 • Πότε βλέπω αποτελέσματα και πόσο θα διαρκέσουν,θα χρειαστεί να ξανακάνω?

Μέσα στους πρώτους 2-3 μήνες αρχίζετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα.Ποιά είναι αυτα??Εχέτε καλύτερο έλεγχο στα μάτια σας χωρίς το στραβισμικό μάτι να <<φεύγει>> συχνά,βλέπετε πιο κάθαρα ή μειώνεται ο χρόνος που βλέπετε διπλά.Στη συνέχεια αυτά αρχίζουν και γίνονται πιο μόνιμα διευκολύντας την καθημερινότητα σας στην πράξη όπως την οδήγηση,το διάβασμα,χόμπι και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα διαρκούν γιατί η θεραπεία είναι βασισμένη στον τρόπο που λειτουργεί η μάθηση (συμπεριφοριστική προσέγγιση).

Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μια σύντομη <<επαναφόρτιση τριμήνου>> και όχι όλη τη θεραπεία για να ενισχύσουμε κάποιες συγκεκριμένες δεξιότητες που σας κρατούν πίσω και χρειάζονται ένα boost.

 • Πόσο χρειάζεται να κάνω στο σπιτι?

Στο σπίτι θα πρέπει να κάνετε 10 -15 λεπτά τη μέρα 5 φορές την εβδομάδα.

 • Είμαι μεγάλος για να κάνω θεραπεία?

Σύμφωνα με νέες μελέτες στην οπτομετρία δεν είστε ποτέ μεγάλος για να κάνετε θεραπεία

απλά μέχρι τα 9 υπάρχει η μεγιστή αποδοτικότητα στο εγκέφαλο .

 • Από τι ηλικία μπορεί το παιδί μου να ξεκινήσει?

Ενα παιδί μπορεί από τα 4,5 να κάνει παιχνίδια απλά που βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη του οπτικού συστήματος.Από τα 6 γίνεται ολοκληρωμένη θεραπεία.

 • Το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής (ΔΕΠ ή ΔΕΠ/Υ) ή μαθ.δυσκολίες.Μπορεί να κάνει θεραπεία?

Η θεραπεία γίνεται πιο δύσκολη όταν υπάρχουν θέματα προσοχής αλλά όχι ακατόρθωτη.Έχουμε παιδιά με διάσπαση που η θεραπεία τους πήγε πολύ καλά.Το σίγουρο είναι οτι θα πρέπει να αντιμετωπίζετε ταυτόχρονα ή πιο πρίν και την ίδια τη διάσπαση .

 • Τι μέτρα εφαρμόζετε για τον COVID-19?

Χρησιμοποιούμε όλα τα μέτρα προστασίας(Μάσκες,αποστάσεις αποστείρωση όλως των εργαλείων και επιφανειών) και το προσωπικό είναι εμβολιασμένο.Διαθέτουμε επίσης συσκευές αποστείρωσης του αέρα.

 • Ποιά ιδρύματα χρησιμοποιούν το Vision Therapy ή τις ορθοπτικές ασκήσεις?