Από Burt Dubow, OD

Ο νυσταγμός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ακούσιες επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ματιού που καθιστούν αδύνατο για ένα άτομο να κρατήσει τα μάτια του σταθερά σε οποιοδήποτε αντικείμενο.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι νυσταγμού:

 1. Ο απότομος νυσταγμός – τα μάτια κάνουν μια πολύ γρήγορη κίνηση προς μία κατεύθυνση, ακολουθούμενη από μια πιο αργή κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 2. Παλινδρομικός νυσταγμός – οι κινήσεις του ματιού είναι ίσης ταχύτητας σε κάθε κατεύθυνση. Ο νυσταγμός είναι συνήθως παιδικός, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι τον έχουν από πολύ μικρή ηλικία. Οι ειδικοί λένε ότι περίπου ένα παιδί από κάθε μερικές χιλιάδες έχει νυσταγμό.

Ταξινομήσεις του νυσταγμού

Διαφορετικά είδη του νυσταγμού περιλαμβάνουν τον:

 • Εκ γενετή νυσταγμό
 • Έκδηλο νυσταγμό
 • Κρυφό νυσταγμό
 • Εμφανή-κρυφό νυσταγμός
 • Επίκτητο νυσταγμός

Ο εκ γενετής νυσταγμός παρουσιάζεται στην γέννηση. Με αυτή την κατάσταση, τα μάτια σας κινούνται μαζί καθώς ταλαντεύονται ( ταλαντεύονται σαν ένα εκκρεμές). Οι περισσότεροι άλλοι τύποι του νηπιακού νυσταγμού ταξινομούνται επίσης ως μορφές στραβισμού, που σημαίνει ότι τα μάτια δεν δουλεύουν απαραίτητα μαζί όλες τις φορές.

Ο έκδηλος νυσταγμός παρουσιάζεται όλες τις φορές, ενώ ο κρυφός νυσταγμός προκύπτει μόνο όταν το ένα μάτι καλύπτεται.

Ο έκδηλος-κρυφός νυσταγμός είναι συνεχώς παρών, αλλά επιδεινώνεται όταν καλύπτεται το ένα μάτι.

Ο επίκτητος νυσταγμός μπορεί να προκληθεί από ασθένεια((πολλαπλή σκλήρυνση, όγκος στον εγκέφαλο, διαβητική νευροπάθεια), από τραύμα (τραυματισμός στο κεφάλι) ή νευρολογικό πρόβλημα (για παράδειγμα).

Υπεραερισμός, ένα φως που αναβοσβήνει μπροστά από το ένα μάτι, η νικοτίνη και ακόμη και οι δονήσεις είναι γνωστό ότι προκαλούν νυσταγμό σε σπάνιες περιπτώσεις.

Ορισμένοι τύποι νυσταγμού που αποκτήθηκαν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Νυσταγμός αίτια, συμπτώματα και προκλήσεις

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι περισσότεροι άνθρωποι με νυσταγμό γεννιούνται με την πάθηση ή την αναπτύσσουν νωρίς στην ζωή τους. Αν δεν προκληθεί από τραύμα ή ασθένεια, ο νυσταγμός σχεδόν πάντα προκαλείται από νευρολογικά προβλήματα.

Δύο άλλες ταξινομήσεις του νυσταγμού είναι:

 • Ο οπτοκινητικός (οφθαλμολογικά)
 • Ο προθαλαμικός (σχετίζεται με το εσωτερικό του αυτιού)

Τα άτομα με προβλήματα στο εσωτερικού του αυτιού μπορούν να αναπτύξουν απότομο νυσταγμό. Λόγω της κίνησης των ματιών, οι άνθρωποι με αυτή την κατάσταση μπορεί να αναπτύξουν ναυτία και ίλιγγο. Αυτός ο τύπος νυσταγμού, συνήθως προσωρινός, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με νόσο του Meniere (διαταραχή στο εσωτερικό αυτί) ή όταν το νερό καταλήγει σε ένα αυτί. Η λήψη ενός αποσυμφορητικού μπορεί μερικές φορές να ξεκαθαρίσει αυτό το είδος του αποκτώμενου νυσταγμού.

Όλες οι μορφές νυσταγμού είναι ακούσιες, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι με την κατάσταση αυτή δεν μπορούν να ελέγξουν τα μάτια τους. Μερικές φορές, ο νυσταγμός του παιδιού βελτιώνεται ελαφρώς καθώς ένα άτομο φτάνει στην ενηλικίωση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επιδεινωθεί με κόπωση και άγχος.

Η ύπαρξη του νυσταγμού επηρεάζει τόσο την όραση όσο και την αυτό-αντίληψη. Οι περισσότεροι άνθρωποι με νυσταγμό έχουν κάποιους περιορισμούς όρασης επειδή τα μάτια συνεχώς σαρώνουν αυτό που βλέπουν, καθιστώντας αδύνατη τη λήψη μιας σαφούς εικόνας.

Μερικοί άνθρωποι με νυσταγμό έχουν τόσο πολλά προβλήματα όρασης που μπορούν να θεωρηθούν νομικά τυφλοί.

Αν έχετε νυσταγμό, δεν επηρεάζεται μόνο η εμφάνισή σας, αλλά κυριολεκτικά βλέπετε με τρόπο διαφορετικό από τους ανθρώπους που δεν έχουν την πάθηση. Τα μάτια σας βρίσκονται σε συνεχή κίνηση.

Για να δείτε καλύτερα, ίσως χρειαστεί να γυρίσετε το κεφάλι σας και να κλειδώσετε τα μάτια σας σε αυτό που ονομάζεται “μηδενικό σημείο”. Αυτή είναι μια ορισμένη γωνία της κεφαλής που κάνει τα μάτια να μετακινούνται το λιγότερο σταθεροποιώντας την εικόνα για καλύτερη όραση.

Όταν έχετε νυσταγμό, πρέπει να αντιμετωπίζετε τις προσωπικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της διαφοράς.

Ο νυσταγμός μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συνδέεστε με άλλους ανθρώπους, τις εκπαιδευτικές και εργασιακές σας ευκαιρίες και την εικόνα του εαυτού σας.

Η συμβουλευτική μπορεί να είναι χρήσιμη καθώς αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές και προσωπικές προκλήσεις που συχνά σχετίζονται με τον νυσταγμό.

Μπορεί να θεραπευτεί ο νυσταγμός;

Αρκετές ιατρικές και χειρουργικές θεραπείες που βοηθούν μερικές φορές άτομα με νυσταγμό είναι διαθέσιμες. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως μειώνει τις μηδενικές θέσεις, μειώνοντας την κλίση της κεφαλής και βελτιώνοντας την αισθητική εμφάνιση.

Φάρμακα όπως το Botox ή το Baclofen μπορούν να μειώσουν μερικές νυσταγμικές κινήσεις, αν και τα αποτελέσματα είναι συνήθως προσωρινά.

Μερικοί άνθρωποι με νυσταγμό επωφελούνται από την εκπαίδευση βιοανάδρασης.

Εάν έχετε νυσταγμό, φροντίστε να υποβάλλεστε σε τακτικές εξετάσεις ματιών ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε για θέματα υγείας και όρασης.

Τόσο τα γυαλιά όσο και οι φακοί επαφής μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με νυσταγμό να δουν καλύτερα, αλλά έχω βρει ότι οι φακοί επαφής είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για πολλούς με νυσταγμό. Με τα γυαλιά, τα μάτια σαρώνουν πέρα από τα κέντρα των φακών και η όραση δεν είναι τόσο καθαρή. Ωστόσο, με τους φακούς επαφής, τα κέντρα των φακών κινούνται με τα μάτια.

Βοηθώντας τα παιδιά με νυσταγμό

Συνήθως, ο νυσταγμός ανακαλύπτεται σε πολύ μικρή ηλικία. Γονείς και παιδονόμοι, δείτε εδώ πως μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει νυσταγμό.

 • Βρείτε έναν οφθαλμίατρο που εμπιστεύεστε που καταλαβαίνει και θεραπεύει τον νυσταγμό.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά του παιδιού σας ή οι φακοί επαφής είναι πάντα ενημερωμένοι και ότι η όραση διορθώνεται στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.
 • Βοηθήστε τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας να κατανοήσουν τα βασικά του νυσταγμού, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η πάθηση επηρεάζει την ικανότητα του να βλέπει, να μαθαίνει και να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά.
 • Αναπτύξτε ένα επίπεδο άνεσης εξηγώντας το νυσταγμό σε οικογένεια, φίλους και άλλους που παρατηρούν τα μάτια του παιδιού σας να τρέχουν προς τα εμπρός και πίσω. Κρατήστε την εξήγηση σας σύντομη, μέχρι κάποιο σημείο και θετική.
 • Μην μειώνετε τις προσδοκίες σας για το παιδί σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι με νυσταγμό μπορούν να δουν, να μάθουν και να αλληλεπιδράσουν αρκετά καλά ώστε να οδηγηθούν σε μια πολύ φυσιολογική ζωή.
 • Να είσαι θετικός. Ο νυσταγμός, ενώ είναι μια ορατή «αναπηρία», δεν είναι το τέλος του κόσμου. Καθώς μεγαλώνουν, τα παιδιά με νυσταγμό χρειάζονται βοήθεια για να καταλάβουν γιατί τα μάτια τους είναι διαφορετικά. Επιβεβαιώστε στα παιδιά ότι ο νυσταγμός δεν θα τους εμποδίσει να είναι κανονικά παιδιά και φυσιολογικοί ενήλικες. — Dr. Dubow

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *